Födelsedag- och påskfirande i tärnafjällen

Under påsken var jag och min familj i fjällen i vår stuga för att fira min pappas 60-årsdag. Den stugan har vi åkt till under hela min uppväxt, även om det då var mer att vi åkte dit på sommaren när jag var mindre då vi delade den med mormors syskon.

Jag räknade ut att jag senast varit i vår fjällstuga för nio år sen, då mamma fyllde 50 år. Jag har tänkt flera gånger att jag ska dit, funderade till och med en gång att åka dit själv en sommar, trots att jag då varit tvungen att gå flera kilometer från bussen.

Jag har bott så långt bort, eller så har jag inte haft ork, och även då jag bodde närmare var det 7 timmar med buss för att ta sig dit en väg, så det blev inte av. Men denna gång kunde jag åka med min syster och hennes familj. Så mycket smidigare.

Mycket har hänt i stugan, för även om det händer lite saker pö om pö, så hinner det bli till mycket under 9 år. Men grunden var densamma, det kändes som stugan ändå.

Fjällen är… som inget annat. När man ska beskriva fjällen på engelska så blir jag frustrerad för ”mountains” är ju inte ett nog bra ord, det är så generellt. För fjällen är ju gamla och runda, som vilande jättar, där björken växer på annat sätt än vid kusten, där ris och mossa och annat som växer som en matta är full av färg, men mättad och rik. Det är något med källorna som rinner, med planken över myren, med sikten bort, upp, ut, överallt. Som ingen annan plats på jorden.

5.1

2

Vi åt våfflor till frukost eftersom pappa fyller år på våffeldagen. Då påsken var tidig var det även långfredag. En fullproppad dag helt enkelt.

6

18

Sen åkte vi ut och pimplade och fikade på en sjö i närheten. Det var lite dimmigt först. Dimmigt men vackert.

19

13

Det klarnade upp lite grann. Även om sol hade varit fint, så var det rätt skönt för ögonen att det var lite dämpat ljus.

21

Vi skyndade inte, men drog eller inte ut på det heller. Vi kom, vi pimplade, vi åt och fikade, vi åkte hem. Jag som fort blir rastlös hann inte bli det och det kändes skönt.

Efter middagen tittade vi igenom många dia-bilder från barndom och resor. Det var kul för oss barn, både vi som mindes ställen vi varit på och dom som bara har fotona som bevis, att se hur vi såg ut, vad vi hade på oss, vad vi åt och så vidare. Dia-bilder är sjukt underskattat. Krångligt, ja. Men väldigt underhållande.

Det var även kul för syskonbarnen att få se oss vuxna som barn, på morfar med hår, våra grimaser och frisyrer och äventyr.

En av våra många bilsemesterar tog vi genom Norge. Upp för otroligt läskiga Trollstigen, över fjället med två meter snö och sen ner till en turkos fjord. Alltså vad fint det var. Jag blev så sjukt sugen på att göra något liknande igen.

Man behöver inte åka till andra sidan jorden för att se vacker natur och mäktiga vyer. Vill man få lite smakprov på en plats kan man hitta mycket fina reseskildringar på Youtube.

Om du skulle resa i Sverige eller Skandinavien, vart skulle du välja att åka då?